Dziś nasi Mistrzowie włoskiej kultury – Wiktoria Miron, Aleksandra Kuryło i Julian Tomulewicz, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Central Park Pizza i poczuli włoskie smaki.
Pan Łukasz Ancypo w sposób ciekawy przekazał informacje związane z charakterystyką kuchni włoskiej, doborem odpowiednich składników.
Uczniowie dowiedzieli się, że włoska pizza zasadniczo dzieli się na dwa rodzaje: rossę i biancę. Tradycyjna pizza rossa powstaje na bazie sosu ze specjalnej odmiany pomidorów, pochodzącej z San Marzano sul Sarno – miasta znajdującego się w Kampanii. Jest to region o najlepszych warunkach do uprawy tych warzyw: z ciepłym i łagodnym klimatem oraz żyznymi glebami wulkanicznymi, wpływającymi na ich wyśmienity smak.
Pizza bianca w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest posmarowana sosem pomidorowym, tylko białym, przygotowanym na bazie śmietanki. Z marynowaną gruszką, cebulką i miodem jest przepyszna!
Następnie pod czujnym okiem Pani Kasi (to jest dopiero Mistrzyni) Wika, Ola i Julek przygotowali swoje pizze, oczywiście z włoskimi dodatkami dobranymi według własnego uznania. A potem była UCZTA!
Włoskie kulinarne szkolenie nie tylko wpłynęło na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, ale pobudziło również ich kubki smakowe. Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet w przyszłości poszukiwać pracy w gastronomii, oczywiście w kuchni włoskiej.
Zgodnie z założeniem warsztatów kulinarnych niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym.
Dziękujemy Central Park Pizza i Liceum Ogólnokształcące im. M. Kopernika w Sokółce za wspaniałą smakową nagrodę. No i chyba trzeba do Włoch po