Na scenie życia zawodowego

KUCHARZ, KELNER

Uczniowie klasy 3, w ramach realizacji Programu Doradztwa Zawodowego, poznali zawód kucharza i kelnera. Dzieci dowiedziały się na czym polega praca kucharza, jakich zasad bezpieczeństwa i higieny musi przestrzegać pracownik, jak wyposażona jest kuchnia, jakie potrawy się w niej przyrządza i dla kogo.

Poprzez zabawę przyrządzały zupę według przepisu obrazkowego, korzystając z zabawkowych produktów spożywczych, badały sensorycznie kaszę, ryż, makaron, przelewały z garnka do talerza wodę, ćwicząc koordynację wzrokowo-ruchową, segregowały naczynia według kolorów, słuchały wiersza pt. „Kuchareczka”, bawiły się do piosenki pt. „Z mamą w kuchni”, brały udział w zabawach ruchowych, doskonaląc motorykę dużą.

Uczniowie już wiedzą, że kelner to osoba, która ogólnie rzecz ujmując dba o gości w punktach gastronomicznych, szczególnie restauracjach, dbających o dobrą jakość serwisu. Kompleksowo zajmuje się konsumentami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika, aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie.

Na uwieńczenie działań związanych z tematem kuchni odegrały scenki „Z wizytą w restauracji”.