REGULAMIN ŻYWIENIA I STOŁÓWKI SZKOLNEJ
W ROKU SZKOLNYM 2023/2024
I. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać dziec i uczniowie ZSS w Krynkach oraz nauczyciele i pracownicy szkoły.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie oraz bezpłatnie na podstawie decyzji MOPS.
II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki w formie jednodaniowego obiadu.
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez Dyrektora szkoły w drodze zarządzenia.
- Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.
- Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden obiad.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
III. OPŁATY:
- Opłaty za obiady dokonywane są w sekretariacie szkoły lub przelewem na konto bankowe szkoły: 70 8060 0004 0420 0127 2000 0030.
- Wpłat na konta bankowe można dokonywać do 15-go dnia każdego miesiąca.
- Informacje o terminach i kwocie podawane są do ogólnej wiadomości – w ogłoszeniu na stronie internetowej szkoły.
- W tytule przelewu należy wpisać imię i nazwisko dziecka, klasę.
- Niedopuszczalne jest dokonywanie przelewów na: – niepełną kwotę, – zwiększoną kwotę.
IV. ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu nieobecności spowodowanej chorobą, udziałem w wycieczce lub innych przyczyn losowych.
- Nieobecność musi być zgłoszona w sekretariacie lub u intendenta osobiście lub telefonicznie do godziny 7.00. Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc.
V. WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są od godz. 11.00 do godz. 12.50. zgodnie z harmonogramem.
- W stołówce wywieszony jest jadłospis 10-dniowy zatwierdzony przez intendenta. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w jadalni czuwają intendent, nauczyciel dyżurujący.
- W stołówce obowiązuje zmiana obuwia.
- Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
- Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
- W stołówce szkolnej uczeń powinien:
- spokojnie poruszać się po stołówce,
- zachować porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń,
- zachowywać się w sposób kulturalny, cicho i spokojnie spożywać posiłek,
- zostawić po sobie porządek (odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku),
- szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu,
- naprawić szkodę uczynioną w stołówce.